diumenge, 15 de gener del 2023

El poble sense idees ?

Es repeteix sovint una teòrica cita de Karl Marx que diria que el liberalisme era les idees sense poble, i que el carlisme era el poble sense idees, però que era el poble. El problema és que la cita es repeteix en autors catalans, mentre que només en trobem unes poques referències en castellà i és introbable en anglès o francès. Estrany.

El cert és que rebuscant en els textos de Marx la frase no vol aparèixer. De fet, la primera referència la trobem en un article d'Oriol Junqueras de 2007 titulat precisament El poble sense idees:

Tant és així que el carlisme expressa la nostàlgia per la tradicional aliança entre el tron i l'altar; però també representa la defensa de les formes de vida comunitàries. Tant de la comunitat nacional catalana contra el centralisme espanyol, com de les comunitats vilatanes contra la nova propietat burgesa. No és estrany, doncs, que Karl Marx afirmés que els carlins són el poble sense idees, però són el poble.

El 2009, el mateix autor amplia la cita a l'article Els carlins… són el poble , afegint-hi els liberals, amb una cita que ja reconeix que no és exacta:

Tant és així que Karl Marx va afirmar, si fa o no fa, que: “Els liberals són les idees sense el poble i els carlins són el poble sense idees… però són el poble”.

Des d'aleshores, la cita s'ha anat repetint però sense indicar-ne l'origen concret. Anant a la font, l'única cita semblant de Marx la trobem en un article que escrigué sobre les revolucions espanyoles publicada al New-York Daily Tribune el 27 d'octubre de 1854

Exclusively under the reign of the Central Junta, it was possible to blend with the actualities and exigencies of national defense the transformation of Spanish society, and the emancipation of the native spirit, without which any political constitution must dissolve like a phantom at the slightest combat with real life. The Cortes were placed in quite opposite circumstances — they themselves driven back to an insulated spot of the Peninsula, cut off from the main body of the monarchy during two years by a besieging French army, and representing ideal Spain while real Spain was conquered or fighting. At the time of the Cortes Spain was divided into two parts. At the Isla de Leon, ideas without action — in the rest of Spain, action without ideas. At the time of the Central Junta, on the contrary, particular weakness, incapacity and ill will were required on the part of the Supreme Government to draw a line of distinction between the Spanish war and the Spanish revolution.

Com veiem, la frase no és exacta, ja que no és el poble sinó l'acció el que es conjuga amb les idees. I el  que és més greu és que el filòsof alemany no es refereix a l'oposició de liberals i carlistes, sinó a la que hi havia entre els liberals constitucionalistes espanyols reunits a la Isla de León de Cadis el 1810, respecte dels espanyols que lluitaven físicament contra els francesos de Napoleó. Així, l'article de Marx ens retrata uns constitucionalistes allunyats de la realitat i de l'acció, la qual cosa li servirà després per explicar la seva posterior derrota.

Errare umanum est.


Referències