dijous, 12 de gener de 2012

Al ritme actual, l'Aeroport de Barcelona superarà el de Madrid el 2014

Enmig de tanta notícia negativa, l'Aeroport de Barcelona ens alegra el dia: l'increment del nombre de passatgers de 2010 a 2011 ha estat de 5,2 milions de passatgers, des dels 29,2M del 2010 als 34,4M del 2011: tot un 17,8% !  Realment aquests 34,4M de passatgers el 2011 és una xifra espectacular i supera el rècord de 2007, en què es van registrar 32,9M passatgers, quan encara no sabíem què era la crisi ni havia entrat en servei l'AVE a Madrid, que actualment transporta uns 3M de passatgers anuals que abans utilitzaven majoritàriament l'avió.

Les raons de l'èxit actual són diverses: la inauguració de la T1 el 2009, l'increment constant de les connexions internacionals portada pel Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries i, per què no, l'aposta pública i privada perquè hi hagi una companyia que tingui el seu centre d'operacions a Barcelona. En tot cas, en el marc d'una ciutat de Barcelona que constantment incrementa el seu nombre de visitants per turisme, esdeveniments esportius i fires comercials. Tot plegat suma. Com també suma el fet que una part força important de l'activitat de Reus i Girona s'hagi desplaçat aquest any a Barcelona de la mà dels espavilats de Ryan Air. De totes maneres, la baixa acumulada de Reus i Girona aquest 2011 suma 1,9M de passatgers, que expliquen només la tercera part dels 5,2M que ha incrementat Barcelona.

Ateses les raons indicades, algunes d'elles irrepetibles, segurament el ritme d'increment de 2011 no és sostenible per als propers anys. En tot cas, si apliquéssim els percentatges d'increment de 2011 de l'Aeroport de Madrid (-0,4%) i de Barcelona (17,8%) per als tres propers anys, el resultat seria que el 2014 l'aeroport català arribaria als 56M, superant àmpliament l'espanyol, que s'hauria estancat en 49M. Mentrestant, durant aquests anys, s'haurien més o menys privatitzat els dos aeroports i, en teoria, jugarien a competir un contra l'altre, en un model encara insuficient, però infinitament millor que l'actual en què Barajas juga amb les cartes marcades per Aena.

Com dèiem al principi, en un mar de pessimisme i mals auguris, cal aprofitar alegries com aquesta per encarar el futur, si més no, amb una mica d'optimisme. Potser sí que de vegades ens en sortim.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada