dilluns, 31 de gener del 2011

Smoke, smoke, smoke

O el que és el mateix, Fum, fum, fum, però en anglès. Tots sabem  que la cultura catalana és poc present en societats com la d'Estats Units que, per bé o per mal, dominen la cultura universal. Per això, ens alegra trobar una rajola de Gaudí en el Moma de Nova York, o una samarreta del Barça entre el públic d'un partit de la NBA. Doncs afegim-hi ara un nou triomf de la cultura catalana en el cor de l'imperi: la presència de la nadala Fum, fum, fum en el repertori nadalenc dels americans.

I és que el nostre Fum, fum, fum és un de les poques nadales catalanes i espanyoles populars als països de parla anglesa. El canten cors petits i grans i l'interpreten orquestres com a part del seu repertori de Nadal al costat de les peces més famoses i consolidades. I també s'inclou en discos com els de Barbara Hendricks del 1995, o els de Mannheim Stroller de nadales de 2001 i 2004, dels quals es van vendre milions de còpies. Feu la prova vosaltres mateixos buscant Fum, fum, fum en pàgines en anglès en el Google o en vídeos del Youtube, i veureu que els resultats es compten per milers.

Trieu vosaltres mateixos entre els enllaços, però no us perdeu el vídeo del Mormon Tabernacle Choir, l'anomenat Cor d'Amèrica, que interpreta el Fum, fum, fum amb orquestra i més de 300 cantants: 
http://www.youtube.com/watch?v=YY3iHa8pPR0 . Realment impressionant

I evidentment, de l'imperi a la resta del món. Només així s'entén que el cor infantil de Làrissa, a la Tessàlia, ens canti el Fum, fum, fum en grec:  http://www.youtube.com/watch?v=Pb4QKGHH_WM

L'èxit d'aquesta cançó és una premonició del que els catalans podrem fer al món si ens ho proposem. De moment, hem estat capaços de vendre fum... i els hi ha agradat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada