Diumenge 7 de novembre de 2010. El papa Benet XVI consagra la Sagrada Família com a basílica en una brillant cerimònia religiosa concelebrada amb centenars de sacerdots. L'espectacle compta amb el decorat incomparable del temple de Gaudí que, tot i que inacabat, viu avui la seva posada de llarg mundial de la mà d'una retransmissió televisiva impecable. Milers de persones segueixen la missa dins del temple i en els carrers dels voltants, i són milions els que la veuen en directe per televisió. En una paraula, impressionant.
Una setmana després torna a ser diumenge. Les misses de les parròquies congreguen tot just unes desenes de persones. Hi abunden els caps blancs, de tantes àvies que s'han resignat a veure que el seu cristianisme és un altre element del passat que desapareix sense remei, com els manuals de bones maneres o la cuina econòmica. Per la seva banda, les famílies joves passen pàgina de la religió ja sense els remordiments que encara tenien els seus pares. Així, batejos i comunions baixen en picat en tot just 10 anys, els matrimonis civils ja superen els religiosos, i les vocacions només cobreixen la tercera part dels sacerdots que es jubilen. Per no parlar del relativisme moral amb què es rep la doctrina: el divorci ja és un dret inalienable, les conductes públiques no segueixen ni un dels principis catòlics, i les diferents opcions sexuals són vistes per la societat amb una "esgarrifosa" normalitat. És a dir, més enllà de la pervivència d'elements de la tradició cultural cristiana, Catalunya és avui una societat laica, que atorga una audiència minoritària al cristianisme.
Són els fets. I a falta d'un miracle, l'església catòlica no tindrà cap altra opció que anar adequant la seva estructura a la nova situació. Amb els anys cada cop veurem més "ex-glésies" sense públic convertides en equipaments culturals o esportius, escoles religioses definitivament absorbides per la xarxa pública, i l'obra de caritat de l'església abocada al compromís social, sense el rerefons cristià que l'emparava.
Deien els antics que el cigne entona el més bell cant just quan veu que s'acosta al seu final. Potser pel mateix, l'Església catòlica de Catalunya donava avui a la Sagrada Família la seva millor nota.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada